Prehrana

Vlakna u prehrani smanjuju rizik za rak dojke

Objavljeno 01.08.2011.

Yahoo

Žene koje češće konzumiraju vlakna imaju manje izglede za obolijevanje od raka dojke, pokazuje novo istraživanje kineskih znanstvenika.
Vlakna u prehrani smanjuju rizik za rak dojke
 

U prosjeku je veći unos vlakana bio povezan s 11%-tnim smanjenjem rizika za rak dojke, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživači pojašnjavaju kako je ovakva prehrana povezana s nižom razinom hormona estrogena, jednog od faktora rizika za tumore dojke.

Njihovi se nalazi temelje na podacima za više od 710000 ispitanica praćenih 7-18 godina.

Ranije studije su pokazale kako je prehrana bogata vlaknima povezana sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi i smanjenjem tjelesne mase.

Stručnjaci preporučuju da žene svakodevno unose 25 grama vlakana, a muškarci 38 grama.

Uz voće i povrće, dobar izvor vlakana čine i proizvodi od integralnog zrna.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.