Prehrana

Antioksidansi štite od Parkinsonove bolesti

Objavljeno 15.02.2011.

Yahoo

Česta konzumacija hrane koja obiluje antioksidansima flavonoidima, posebice bobičastog voća, može smanjiti rizik za razvoj Parkinsonove bolesti, objavili su znanstvenici s Harvarda.
Antioksidansi štite od Parkinsonove bolesti
 

Najučinkovitijima su se pokazali flavonoidi iz skupine antocijanina koji su u većim koncentracijama prisutni i u jabukama te agrumima.

U ranijim studijama su ovi antioksidansi povezivani sa snižavanjem krvnog tlaka, dodaju istraživači.

Novi se rezultati temelje na podacima prikupljenima od oko 49000 muškaraca i 80000 žena praćenih prosječno 22 godine.

Pokazalo se kako je češća konzumacija flavonoida povezana s prosječno 40% manjim rizikom obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Istraživači ovakve rezultate pojašnjavaju pozitivnim utjecajem antioksidansa na funkcioniranje živčanih stanica izloženih oksidativnom stresu.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.