Prehrana

Sol u prehrani i rizik za moždani udar

Objavljeno 14.02.2011.

WebMD

Istraživanje provedeno u SAD na University of Miami je potvrdilo povezanost količine konzumirane soli i rizika za moždani udar.
Sol u prehrani i rizik za moždani udar
 

Prema podacima za više od 2600 ispitanika, dnevni unos više od 4000 miligrama natrija je bio povezan s oko 2,5 puta većim rizikom za moždani udar u odnosu na svakodnevnu prosječnu konzumaciju manje od 1500 miligrama natrija.

Znanstvenici napominju kako jedna čajna žličica soli sadrži oko 2300 miligrama natrija.

U prosjeku je povećanje dnevnog unosa natrija za svakih 500 miligrama dovodilo do 18%-tnog povećanja rizika za moždani udar.

U 10-godišnjoj studiji je utvrđeno kako je konzumacija soli bila neovisan faktor rizika za moždani udar, bez obzira na eventualno povišeni krvni tlak.



Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.