BBC
Praćenjem 18 ispitanika prosječne dobi 26 godina znanstvenici su utvrdili da je veliki unos tzv. brze hrane u kombinaciji s odsutnošću tjelesne aktivnosti tijekom četiri tjedna dovodio do prosječnog povećanja tjelesne mase od 6,4 kilograma.
Kod tih je ispitanika i dvije godine kasnije bilo uočljivo povećanje udjela masnog tkiva u organizmu, upozoravaju istraživači u časopisu Nutrition & Metabolism.
Znanstvenici napominju kako je 6 mjeseci nakon početka eksperimenta kod sudionika istraživanja zabilježeno privremeno smanjenje tjelesne mase, te kako su se suvišni kilogrami vratili oko 6 mjeseci iza toga.
U kontrolnoj skupini ispitanika s podjednakom razinom tjelesne aktivnosti, ali bez četverotjednog prejedanja brzom hranom, nije dolazilo do ovakvih varijacija u tjelesnoj masi.
Istraživači na temelju toga zaključuju kako je ispitanicima u prvoj skupini postalo znatno teže izgubiti suvišne kilograme te održavati normalnu tjelesnu masu.