Reuters
Južnokorejski znanstvenici sa sveučilišta Kookmin u Seoulu kažu kako nisu dokazali da je upravo riba odgovorna za ovaj fenomen, no napominju da su brojne ranije studije ukazale na pozitivan učinak omega-3 masnih kiselina iz ribe na zdravlje srca i krvožilnog sustava.
Klinička testiranja su već potvrdila kako omega-3 masne kiseline dovode do snižavanja koncentracije triglicerida u krvi, te tako pridonose boljoj kontroli krvnog tlaka i smanjenju smrtnosti od bolesti srca.
U novoj studiji provedenoj uz sudjelovanje 3500 ispitanika u dobi između 40 i 69 godina je utvrđeno kako svakodevna konzumacija ribe može tijekom promatrane tri godine smanjiti izglede za razvoj metaboličkog sindroma za prosječno 57%.
Metabolički sindrom je skupina faktora rizika za dijabetes, bolesti srca i moždani udar, a odnosi se na abdominalnu pretilost, povišeni krvni tlak, povišenu koncentraciju šećera u krvi, sniženu koncentraciju tzv. dobrog kolesterola (HDL) te veću prisutnost triglicerida u krvi.
Prisutnost najmanje 3 od 5 ovih faktora dovodi do udvostručenja rizika za srčani i moždani udar.