Prehrana

Nova studija o utjecaju prehrane na bolesti srca

Objavljeno 19.04.2010.

BBC

Zamjena zasićenih masti zdravijim prehrambenim opcijama može smanjiti rizik obolijevanja od bolesti srca za 20%, objavili su istraživači s Harvarda.
Nova studija o utjecaju prehrane na bolesti srca
 

Njihovi su rezultati utemeljeni na analizi nalaza 8 ranijih studija u kojima je sudjelovalo 13000 ljudi.

Prema preporukama, zasićene masti prisutne u mesu i maslacu bi trebale biti izvor do 11% energije koja se unosi u organizam.

U suprotnom može doći do povišenja koncentracije tzv. lošeg kolesterola (LDL) u krvi, te povećanja rizika za aterosklerozu.

Zdravija alternativa su polinezasićene masti iz ribe i nekih ulja proizvedenih od povrća, jer dovode do povišenja koncentracije tzv. dobrog kolesterola u krvi.

Prema riječima istraživača, povećanje konzumacije polinezasićenih masti za 5% dovodi do 10%-tnog smanjenja rizika za bolesti srca.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.