Naribati krupno krastavce, dodati žličicu prirodne, krupne morske soli i ostaviti da stoji 1 sat. Dobro ocijediti (protisnuti), dodati limun, papar, maslinovo ulje i protisnuti češnjak. U to umiješati acidofilno mlijeko ili jogurt koje je također dobro ocijediti na cjedilu ili kroz gazu da bi umak bio čvrst.
Servirati kao umak za čips ili kruh, ili umjesto salate.
Za umak:
Obrišite i posolite filee dimljene ribe. Ogulite krumpire i narežite na što tanje ploškice. Na tepsiju poslažite ploškice krumpira jednu preko druge poput crjepova na krovu. Posolite lagano krumpire i na njih stavite ribe. Pokrijte ribu preostalim krumpirom slažući ih na isti način. Umjereno posolite i nakapajte malo maslinova ulja i narežite listiće maslaca. Pecite jedan sat u pećnici zagrijanoj na 150 °C. U međuvremenu oljuštite češnjak i nasjeckajte s peršinom, posolite, popaprite i dodajte malo ulja da dobijete umak koji ponudite uz zgotovljeno jelo.
Zamijesite tijesto od 0,5 kg brašna, 20 dag maslaca, pola paketića pecivnog praška i dodate gornju smjesu. Dobiveno tijesto razdijelite na 5 dijelova, svako posebno razvaljajte i stavite peći u posudu da se dobije 5 oblatni.
Skuhati dva pudinga (vanilija i limun) bez šećera. Smiješati 30 dag maslaca s 20 dag šećera. Ohlađeni puding pomiješati s maslacem i šećerom. U kremu se nariba korica od jed
Pureća prsa ispecite bez ulja na roštilj-tavi. Ohladite i narežite na tanke rezance. Rižu skuhajte u dvostruko većoj količini vode i ohladite. Ananas narežite na male trokutiće. Pomiješajte sve sastojke i pospijte crvenom paprikom (lagano ljuta).
Puretina je jedno od najkvalitetnijih vrsta mesa. Možemo za potrebe pripreme ove salate upotrijebiti i svinjski lungić koje je isto tako posno meso. Ovo jelo može se poslužiti i za ručak i za večeru, a ananas će dodatno olakšati probavu ovog jela jer će svojim enzimom bromelinom pomoći u razgradnji mesa. Riža daje zalihe ugljikohidrata i time rezervu energije, pa će ukućani biti zahvalni na ovom obroku nakon napornog dana provedenog u plivanju i fizičkoj aktivnosti. Posebno se ovakvo jelo preporuča sportašima i djeci u razvoju.