13.02.2013.
Poremećaji hranjenja predstavljaju psihobiološki poremećaj u punom smislu riječi. Jedenje nije samo osnovna životna potreba, nego ima i važne socijalne i kulturalne implikacije.
08.02.2013.
Hemoroidi, to jest hemoroidalni čvorovi ili jastučići, predstavljaju normalnu anatomsku strukturu smještenu u završnom dijelu debelog crijeva – anusu. Najvećim su dijelom građeni od spleta krvnih žila u kojima se isprepliću ...
04.02.2013.
Febrilne konvulzije najčešći su konvulzivni sindrom koji se javlja isključivo u dječjoj dobi. Podrazumijevaju pojavu epileptičkih napada tijekom povišene tjelesne temperature koja nije uzrokovana infekcijom središnjeg živčanog ...
29.01.2013.
U dijagnostici astme i utvrđivanju točnog tipa bolesti važno je korelirati kliničku sliku i fizikalni nalaz na plućima s rezultatima laboratorijskih i funkcijskih testova pluća.
24.01.2013.
Gripa ili influenca jest najteža virusna bolest dišnog sustava koja se lako prenosi, a prouzročena je virusima influence. Gripa se neizostavno pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija pa se zato ...
21.01.2013.
Šarlah je infekcija beta-hemolitičkim streptokokom grupe A koja se najčešće javlja u djece između 2. i 10. godine života, poglavito tijekom jeseni i zime. Uzevši u obzir velik broj različitih bakterijskih toksina te danas ...
16.01.2013.
Gripa je pratiteljica ljudskog roda od davnih vremena, a na svoju nas prisutnost svake zime redovito podsjeća u obliku manjih ili većih epidemija.Vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije preboljela gripu.
02.01.2013.
Blagdanska depresija je moderan fenomen koji sve više uzima maha i pogađa sve veći broj ljudi. Ova je depresija obično kratkotrajna i traje nekoliko dana prije, tijekom i netom nakon blagdana. To je stresno razdoblje za sve ljude.
24.12.2012.
Pijete li crno vino zato što ga volite ili svjesno štitite svoje srce? Ako crno vino štiti srce, logično bi bilo da to čini i crno grožđe, ali očito nije tako? Količina je vrlo važna; čaša dnevno zdravija je od pola litre.
17.12.2012.
Med je slatki, gusti, viskozan, tekući ili kristalizirani proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka ili od medne rose (izlučevine nekih kukaca).