Štoviše, danas se tvrdi da je ono što jedemo od velike važnosti za ono što se zbiva na osnovnoj biokemijskoj razini stanice. Jedna jedina komponenta odgovorna je uz kisik iz zraka za proizvodnju energije u našim stanicama. Tu komponentu nazivamo TVAR ili HRANA i na nju svaki čovjek ima direktan utjecaj. Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje, utjecati na prevenciju nastanka bolesti, kontrolirati tijek ozdravljenja i ublažiti štete uzrokovane bolešću. Hrana nikada neće biti trenutni lijek, ali postaje naš saveznik u borbi za zdravlje, i to na dulji rok.
Prilagođena prehrana tijekom bolesti gotovo je jednako važna kao i adekvatna terapija. Ona može pomoći u bržem oporavku i u ublažavanju simptoma. Poznavanjem osnova pravilne prehrane tijekom bolesti postiže se osjećaj kontrole nad bolešću i jača samopouzdanje samog bolesnika. Bolesnik kao pojedinac postaje aktivni sudionik u borbi protiv bolesti, a ne više neuki promatrač koji pasivno promatra tijek bolesti bez mogućnosti mijenjanja tog tijeka.
Danas se provode brojna klinička istraživanja kojima se prati utjecaj pojedine hrane, namirnica ili način prehrane na pacijente oboljele ili sklone nastanku neke bolesti. Ozbiljnost i visoka profesionalnost takvih istraživanja omogućuje prihvaćanje znanosti o prehrani kao ravnopravne discipline među ostalim znanstvenim, posebice medicinskim granama.
Na ovom portalu predstavljene su najnovije spoznaje o tome koja hrana djeluje povoljno, odnosno koja hrana može pogoršati određenu bolest. Nadalje, brojne svakodnevne namirnice opisane su prihvatljivim i jednostavnim rječnikom, pri čemu je istaknuto i koja je osobina ili pak molekula sadržana u namirnici odgovorna za iskazivanje njenog farmakološkog svojstva.
Konačno, ovaj portal je, između ostalog, mjesto gdje se spajaju znanost o prehrani, dijetoterapija i gastronomija pa se tu nalaze i prigodni recepti. Recepti se mogu iskoristiti u pripremi jela za prevenciju ili tretman pojedine bolesti ili stanja, ali se u njihovim analizama može puno saznati i o načinu djelovanja pojedinih hranjivih sastojaka na metabolizam stanice.