Uobičajeno je da se tjelesna težina procjenjuje prema indeksu tjelesne mase. On se izračunava iz omjera tjelesne težine u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima.
Opseg struka također je uz indeks tjelesne mase vrlo važna odrednica tjelesne težine. Opseg je povećan ako je u žena veći od 88 cm, a u muškaraca veći od 102 cm.
Rizik za šećernu bolest, povišeni krvni tlak te srčanožilne bolesti povećava se uz povišen indeks tjelesne mase, a još više ako ga prati povećani opseg struka. Dokazano je da i umjereni gubitak kilograma kod osoba s povećanom težinom omogućava učinkovitije djelovanje inzulina i značajno smanjuje rizik bolesti.
Održavanje tjelesne težine određeno je ravnotežom unešene i potrošene energije pa ako je kalorijski unos prevelik, a tjelesna aktivnost premala, tjelesna težina će se povećavati. Odgovarajuća potreba za energijom može se izračunati prema posebnim jednadžbama, a ovisi o spolu, visini, težini, dobi te tjelesnoj aktivnosti.
Dijete za smanjenje tjelesne težine temelje se na kalorijskom unosu koji je manji od dnevnih energetskih potreba kako bi se postigla negativna energetska ravnoteža.
Sve promjene trebaju se provoditi strpljivo. To omogućava postupnu, ali upornu prilagodbu koja jedino može donijeti dugoročne rezultate. Ciljevi koji se postavljaju moraju biti dostižni. Očekivani gubitak težine trebao bi biti u rasponu od 5 do 10%. Brze dijete s vrlo niskim unosom kalorija (manje od 1000 do 1200 kcal) ne preporučuju se. Iako dovedu do brzog gubitka težine, rezultati tih dijeta su kratkotrajni: kilogrami se brzo vraćaju čim se počne ponovo više jesti.
Glavni uzrok neuspjeha u gubljenju tjelesne težine je odustajanje. Potrebno je biti ustrajan bez obzira na eventualni pa čak i ponavljani neuspjeh. Kako bi se održala snaga volje, iznimno je važno osigurati si potporu u svom okruženju, u obitelji i na poslu. S druge strane, u savjetovanju sa stručnjakom, dijetetičarom treba razmotriti prehrambene navike, u prvom redu pronaći greške koje treba ispraviti, a zatim i naučiti kako najlakše uključiti zdrave navike u svoju svakodnevnicu.
Najčešća greška je što puno ljudi jede više od svojih potreba. U suvremenom okruženju hrana se poslužuje u mjericama koje su neprimjereno velike pa već i sama usporedba i svijest o znatno manjim preporučenim količinama može biti dobra smjernica za ispravljanje te česte greške u prehrani. Jedan od najjednostavnijih načina za smanjenjem količina hrane je smanjenje mjerica pa se kao prvi korak preporuča uzimanje manjeg tanjura. Treba jesti sporije, dobro sažvakati, čak i odložiti pribor između zalogaja, a svakako ne jesti pred televizorom. Ako se grickanje između glavnih obroka ne može preskočiti, dobri savjeti su sirovo voće, hrskavo povrće (mrkve ili paprike) te manje količine neslanih orašastih plodova poput badema.
Masnoće su dvostruko kaloričnije od ugljikohidrata i bjelančevina pa se u dijetama za smanjenje tjelesne težine preporuča izbjegavanje previše masne hrane. U to spada svakako sva hrana pripremljena prženjem u ulju poput krumpirića, čipsa, mesa ili ribe. Masti ima puno u majonezi i salatnim preljevima, a skrivene masti sadrže mnoge bjelančevinama bogate namirnice poput nekih mesa, sireva i suhomesnatih proizvoda.
Slastice su često siromašne hranjivim tvarima, a kalorijski vrlo bogate jer osim što sadrže velike količine jednostavnih ugljikohidrata, šećera, također imaju i puno masnoća. U prehrani osoba sa šećernom bolešću ne treba uzimati posebne dijabetičke proizvode poput primjerice keksa jer se u njima na račun smanjene količine ugljikohidrata vrlo često nalaze povećane količine masti.
Sljedeća najvažnija prepreka je povećati količine voća i povrća u prehrani. Voće i povrće doprinijet će šarenilu duginih boja hrane u tanjuru: crveno, narančasto, žuto, zeleno, plavo, ljubičasto. Što je više boja u obroku, to je jače jamstvo da se jede zdravo i raznoliko. Povrće je dobro sirovo, kuhano odnosno pripremljeno na pari, obogaćeno dodavanjem češnjaka ili luka. Nemasnoj i neslanoj hrani za više okusa odgovara i dodatak začina, limunovog soka ili vinskog octa. Voće je uvijek bolje uzeti cijelo nego kao voćni sok. U tom obliku slično kao i preporučene cjelovite žitarice sadrži više prirodnih vlakana pa povećava i produžuje osjećaj sitosti.
Napokon, u svim dijetama za smanjenje težine vrijedi staro pravilo da treba piti puno tekućine, posebice čiste vode.
Sigurnije napredovanje krajnjem cilju, smanjenju tjelesne težine, postići će se također uz redovito vođenje dnevnika prehrane, bilježenju podataka o tjelovježbi te jednotjednom vaganju.