Infekcije dišnih putova

Prehranom protiv gripe i prehlade - što jesti?

Objavljeno 19.02.2007.
Dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing. biotehnologije
Iva Alebić, dipl. ing. biotehnologije
Uz dobro izbalansiranu prehranu u prevenciji, ali i u ublažavanju simptoma gripe i prehlade te općenito jačanju organizma, važnu ulogu ima kvalitetan san, izbjegavanje stresa te bavljenje svakodnevnim tjelesnim aktivnostima.
Prehranom protiv gripe i prehlade - što jesti?

Pridržavajte se izbalansirane prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama te siromašne jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesnih imuno - funkcija. Obogatite jelovnik namirnicama bogatim vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom. Pijte puno tekućine. Voda čajevi, juha, sokovi i slični napici sprječavaju dehidraciju i imaju sekretolitičko djelovanje.

Hrana koju je preporučljivo konzumirati

  • ŽITARICE - cjelovite žitarice i proizvodi od istih (integralna peciva, kruh, tjestenina, riža).
  • VOĆE - limuni, naranče, mandarine, grejp, jabuke, kruške, banane, marelice, ribiz, jagode, maline, borovnice, kupine, nar, kivi.
  • POVRĆE - kupus (svježi i kiseli), špinat, paprika, rajčica, cvjetača, zelena salata, kelj, hren, koraba, luk, rotkvice, matovilac, peršin, prokulica, artičoke, kopriva, cikla, češnjak, mrkve, šparoge, brokula, radič, gljive, patlidžan.
  • MLIJEČNI PROIZVODI - fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira, mliječni i sirni namazi sa niskim udjelom mliječne masti, posni sirevi. Posebice su preporučljivi proizvodi koji sadrže probiotičke bakterije.
  • MESO; PERAD; MAHUNARKE; ORASI; JAJA - pileće i pureće meso bez kožice, krta govedina i teletina, iznutrice, jetrica, mahunarke, orasi, bademi, lješnjaci, brazilski orasi, jaja.
  • MASTI I ULJA - biljna ulja, poglavito maslinovo, bućino ulje i ulje repice.
  • SLASTICE I GRICKALICE - suho voće, mliječni deserti, dvopek, krekeri.
  • ZAČINI - hren, đumbir, senf, papar, curry, ginseng.
  • OSTALO - pileća, riblja, povrtna juha - svakodnevno, domaći čajevi - šipak, hibiskus, metvica, kadulja, lipa, kamilica, prirodni voćni sokovi i sokovi od povrća, med, matična mliječ, propolis.

Hrana koju je preporučljivo izbjegavati

  • ŽITARICE - bijeli kruh i peciva, masna i lisnata tijesta VOĆE - voće konzervirano ili kuhano sa velikim količinama šećera
  • POVRĆE - prženo povrće ili povrće pripremano sa mnogo masnoće
  • MLIJEČNI PROIZVODI - mlijeko i mliječni proizvodi s visokim udjelom mliječne masti
  • MESO; PERAD; MAHUNARKE; ORASI; JAJA - masno meso, mesne prerađevine
  • MASTI I ULJA - životinjske masti, masnoće sa visokim udjelom zasićenih masnih kiselina
  • SLASTICE I GRICKALICE - preslatki i premasni keksi i kolači, industrijski proizvodi, slane i masne grickalice
  • OSTALO - alkohol, gazirani sokovi, prehladni napici, kava, velike količine crnog i zelenog čaja zbog sadržaja kofeina, aditivi, procesirane namirnice, namirnice koje su potencijalni alergeni.
 
NPS-HR-NP-00193
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.