Pridržavajte se izbalansirane prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama te siromašne jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesnih imuno - funkcija. Obogatite jelovnik namirnicama bogatim vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom. Pijte puno tekućine. Voda čajevi, juha, sokovi i slični napici sprječavaju dehidraciju i imaju sekretolitičko djelovanje.
Hrana koju je preporučljivo konzumirati
- ŽITARICE - cjelovite žitarice i proizvodi od istih (integralna peciva, kruh, tjestenina, riža).
- VOĆE - limuni, naranče, mandarine, grejp, jabuke, kruške, banane, marelice, ribiz, jagode, maline, borovnice, kupine, nar, kivi.
- POVRĆE - kupus (svježi i kiseli), špinat, paprika, rajčica, cvjetača, zelena salata, kelj, hren, koraba, luk, rotkvice, matovilac, peršin, prokulica, artičoke, kopriva, cikla, češnjak, mrkve, šparoge, brokula, radič, gljive, patlidžan.
- MLIJEČNI PROIZVODI - fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira, mliječni i sirni namazi sa niskim udjelom mliječne masti, posni sirevi. Posebice su preporučljivi proizvodi koji sadrže probiotičke bakterije.
- MESO; PERAD; MAHUNARKE; ORASI; JAJA - pileće i pureće meso bez kožice, krta govedina i teletina, iznutrice, jetrica, mahunarke, orasi, bademi, lješnjaci, brazilski orasi, jaja.
- MASTI I ULJA - biljna ulja, poglavito maslinovo, bućino ulje i ulje repice.
- SLASTICE I GRICKALICE - suho voće, mliječni deserti, dvopek, krekeri.
- ZAČINI - hren, đumbir, senf, papar, curry, ginseng.
- OSTALO - pileća, riblja, povrtna juha - svakodnevno, domaći čajevi - šipak, hibiskus, metvica, kadulja, lipa, kamilica, prirodni voćni sokovi i sokovi od povrća, med, matična mliječ, propolis.
Hrana koju je preporučljivo izbjegavati
- ŽITARICE - bijeli kruh i peciva, masna i lisnata tijesta VOĆE - voće konzervirano ili kuhano sa velikim količinama šećera
- POVRĆE - prženo povrće ili povrće pripremano sa mnogo masnoće
- MLIJEČNI PROIZVODI - mlijeko i mliječni proizvodi s visokim udjelom mliječne masti
- MESO; PERAD; MAHUNARKE; ORASI; JAJA - masno meso, mesne prerađevine
- MASTI I ULJA - životinjske masti, masnoće sa visokim udjelom zasićenih masnih kiselina
- SLASTICE I GRICKALICE - preslatki i premasni keksi i kolači, industrijski proizvodi, slane i masne grickalice
- OSTALO - alkohol, gazirani sokovi, prehladni napici, kava, velike količine crnog i zelenog čaja zbog sadržaja kofeina, aditivi, procesirane namirnice, namirnice koje su potencijalni alergeni.