Žensko zdravlje

Osma godina akcije "Mama, budi zdrava!"

Objavljeno 04.10.2024.

SVE za NJU

"Draga mama, molim te brini o sebi jer mi trebaš, jer te volim, jer si moja jedina mama", emocionalni je apel koji će tijekom "ružičastog listopada" dobiti preko 100.000 žena diljem Hrvatske.
Osma godina akcije "Mama, budi zdrava!"
 

U sklopu projekta "Mama, budi zdrava!", djeca iz gotovo tristo škola i vrtića svojim će majkama donijeti personalizirane edukativne letke, koje je pripremila Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Prema procjenama, rak dojke pogađa jednu od deset žena u Hrvatskoj te oko jedan posto muškaraca.

Rak dojke godišnje je dijagnosticiran kod oko 3.000 žena u Hrvatskoj, a glavni rizični čimbenici uključuju dob, kasnu menopauzu, ranu menstruaciju, liječenje zračenjem i genetske predispozicije.

Na neke od njih nije moguće utjecati, no, upozoravaju stručnjaci, zdravim životnim navikama rizik od pojave raka i drugih bolesti može se smanjiti za čak 30 posto.

Za sve generacije, neovisno o spolu, ključan je samopregled dojki, kao najbolji način praćenja stanja između kontrolnih pregleda.

Projekt "Mama, budi zdrava!" ima dokazano pozitivan utjecaj na naše društvo, što pokazuju i prošlogodišnji rezultati - sudjelovanje 192 obrazovne ustanove iz 137 gradova i mjesta te podjela 64.500 personaliziranih letaka majkama.

Kao glavna rizična skupina, žene starije od 50 godina u Hrvatskoj imaju pravo na besplatnu mamografiju kroz Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke.

Ipak, prva mamografija preporučuje se najkasnije u dobi od 38 do 40 godina jer je čak 20 posto oboljelih mlađe od 49 godina.

Svakoj se ženi zato predlaže dogovor s liječnikom radi uspostave personaliziranog plana.

Pored apela majkama da dogovore pregled kod liječnika, edukativni letak sadrži i informacije o raku vrata maternice, materijale za očeve te djecu uči zdravim navikama na njima prilagođen način.

Uz to, učenici od prve, 2017. godine, tradicionalno dobivaju ružičaste balone, čija boja simbolizira upravo borbu protiv raka dojke.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU pruža psihosocijalnu, informacijsku i logističku podršku ženama oboljelima od bilo koje vrste raka, kao i njihovim obiteljima kroz projekt Centar za psihološku pomoć.

Bavi se i promocijom prevencije bolesti i razvojem zdravog stila života, educiranjem i izdavaštvom u funkciji edukacije i prevencije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.