Žensko zdravlje

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno 01.10.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, prilika za sve nas da se podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju.
Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke
 

U Hrvatskoj se sustavno provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi aktivno i kontinuirano sudjeluje i NZZJZ "Dr. Andrija Štampar". Zavod aktivnosti provodi kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke te su aktivnosti ovog mjeseca poziv i podsjetnik svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u ovu borbu. Jedna je to u nizu prilika da se naglase mogućnosti ranog otkrivanja ovog sijela raka jer, ukoliko se otkrije na vrijeme, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

Dulje vremensko razdoblje rak dojke je na vodećim mjestima uzroka raka u žena po pojavnosti i smrtnosti. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi oko 700 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj njih gotovo 3.000. Prema podacima o smrtnosti u Zagrebu, od raka dojke godišnje umire gotovo 150 žena, a u RH po posljednjim podacima iz 2022. godine umrlo je njih 647. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine starosti, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, a 1% oboljelih čine i muškarci.

Rizični čimbenici povezani s nastankom i razvojem raka dojke su: dob, genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta nakon 30. godine. Uz navedene čimbenike postoji i čitav niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nepravilna prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola, stres... Iste uz malo truda možemo modificirati te na taj način očuvati i unaprijediti vlastito zdravlje.

Grad Zagreb i NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je 2004. godine pokrenut Program preventivne mobilne mamografije. U sklopu istog do danas je pregledano gotovo 56.000 žena. Program je namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine starosti.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, namijenjen je svim ženama u RH u dobi od 50 do 69 godina. U tijeku je provođenje osmog ciklusa, a odaziv u prethodnim ciklusima bio je oko 60%.

Ciljevi oba programa su:
-otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu
-dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke
-stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.