Prehrana

Prerađena hrana vodi u pretilost

Objavljeno 13.01.2020.

HealthDay

Česta konzumacija industrijski prerađene hrane je u istraživanju provedenom u SAD povezana s većim rizikom za pretilost i narušeno zdravlje, objavio je stručni časopis Current Treatment Options in Gastroenterology.
Prerađena hrana vodi u pretilost
 

Široka dostupnost i niske cijene ovakve hrane su vodeći uzroci njezine popularnosti, dodaju istraživači s George Washington School of Medicine and Health Sciences.

Među glavne "krivce" za pretilost u SAD spadaju čips od krumpira, zaslađeni sokovi, mesne prerađevine te proizvodi od rafiniranih žitarica.

Visoki udio ovakvih namirnica u prehrani je povezan s nedostatnom konzumacijom vlakana te prevelikim unosom aditiva.

Osim povećanja tjelesne mase, ovakva prehrana je povezana s povećanjem koncentracije šećera u krvi i oštećenjima jetre.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.