HealthDay
Znanstvenici s University of Texas su se koristili podacima prikupljenima tijekom 7 godina od oko 2000 tinejdžera.
Pokazalo se kako su ispitanici koji su orašaste plodove jeli najmanje tri puta tjedno imali prosječno dvostruko manji rizik za metabolički sindrom, skupinu simptoma povezanih s rizikom za razvoj bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Riječ je o abdominalnoj pretilosti, previsokoj koncentraciji triglicerida u krvi, preniskoj koncentraciji tzv. dobrog (HDL) kolesterola u krvi, previsokom krvnom tlaku i previsokoj koncentraciji šećera u krvi.
Procjenjuje se kako u SAD 1 od 9 tinejdžera već ima metabolički sindrom.
Svaki dodatni gram orašastih plodova je bio povezan s dodatnim smanjenjem rizika, a najizraženiji pozitivan učinak je uočen kod ispitanika koji su unosili oko 50 grama orašastih plodova dnevno.
Orašasti plodovi su važan izvor nezasićenih masti i vlakana, dodaju istraživači.