HealthDay
Podaci prikupljeni u 10 europskih zemalja tijekom 11 godina od oko 337000 žena pokazuju kako je češći unos hrane koja sadrži zasićene masti povezan s prosječno 30% većim rizikom obolijevanja od raka dojke.
Znanstvenici dodaju kako se to odnosi na dnevni unos od oko 50 grama zasićenih masti.
Journal of the National Cancer Institute piše kako je povećanje rizika zbog zasićenih masti u prehrani bilo najizraženije glede razvoja tumora dojke povezanih s hormonima estrogenom i progesteronom te proteinom HER2.
Riječ je o vrlo čestim tipovima tumora dojke, dodaju talijanski znanstvenici s Istituto Naziolale dei Tumori u Milanu.
Po njihovim riječima, pri izračunu rizika obolijevanja povezanog s prehranom u obzir su uzeti i ostali čimbenici koji mogu povećati izglede za obolijevanje od raka dojke.
Preporučuje se da maksimalno 10% dnevno unesenih kalorija kod žena bude podrijetlom iz zasićenih masti.