Yahoo
Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži i ječmu.
Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.
Istraživači vjeruju kako novi rezultati ukazuju na utjecaj sezonskih čimbenika iz okoliša u pojavi celijakalije.
Njihovi nalazi se temelje na podacima za 382 djece kojima je celijakalija dijagnosticirana između dobi od 11 mjeseci do navršene 19. godine.
Utvrđeno je i kako datum rođenja nije povezan s učestalošću celijakalije kod ispitanika koji su bili u dobi od 15 do 19 godina.
Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti vremenom uvođenja hrane koja sadrži gluten u prehranu male djece, izloženošću virusima gripe i prehlade te izloženošću sunčevom zračenju.