Prehrana

Povrće smanjuje rizik za rak dojke

Objavljeno 22.10.2010.

foodconsumer.org

Žene koje češće konzumiraju povrće imaju znatno manji rizik obolijevanja od raka dojke, objavio je American Journal of Epidemiology.
Povrće smanjuje rizik za rak dojke
 

12-godišnjim praćenjem 52000 žena u dobi od 21 do 69 godina istraživači s Boston University su utvrdili kako je dnevni unos najmanje dvije porcije povrća povezan s prosječno 43% manjim izgledima za razvoj raka dojke.

Najizraženiji učinak u prevenciji raka dojke su imali kupus, kelj, brokula, cvjetača, repa i mrkva.

Znanstvenici vjeruju kako se pozitivan učinak ovih vrsta povrća temelji na visokom udjelu bioaktivnih fitokemikalija, vitamina, minerala i antioksidansa.

Prema podacima prikupljenima u SAD, od raka dojke će u nekoj fazi života oboljeti 14% žena.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.