Prehrana

Utjecaj ugljikohidrata na rizik za bolesti srca

Objavljeno 15.04.2010.

BBC

Žene s visokim udjelom određenih ugljikohidrata u prehrani imaju veći rizik obolijevanja od bolesti srca, upozoravaju talijanski znanstvenici u časopisu Archives of Internal Medicine.
Utjecaj ugljikohidrata na rizik za bolesti srca
 

U sedmogodišnjoj studiji provedenoj uz sudjelovanje 47000 ispitanika odrasle dobi je utvrđeno kako žene čija se prehrana često sastoji od kruha, pizze ili riže imaju dvostruko veći rizik za bolesti srca.

Ovakva hrana ima visok glikemijski indeks jer nakon njezine konzumacije dolazi do brzog oslobađanja energije i povišenja koncentracije šećera u krvi.

Znanstvenici nisu otkrili zbog čega ovakva prehrana nije imala takav negativan utjecaj i na zdravlje muškaraca.

Po njihovim riječima, ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom, primjerice tjestenina, nisu bili povezani s većim izgledima za razvoj bolesti srca.

Neka ranija istraživanja su pokazala kako hrana s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do smanjenja koncentracije tzv. dobrog kolesterola u krvi.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.