Prehrana

Konzumacija soje smanjuje rizik za frakture kuka

Objavljeno 19.10.2009.

Reuters

Žene koje su prošle menopauzu imaju manji rizik za frakturu kuka ako im prehrana uključuje proizvode od soje, sugerira istraživanje provedeno u Singapuru.
Konzumacija soje smanjuje rizik za frakture kuka
 

American Journal of Epidemiology je objavio kako podaci prikupljeni od 63000 osoba pokazuju da je prisutnost umjerene količine soje u prehrani kod žena te dobi povezana s 21 do 36% manjim rizikom za frakturu kuka.

Umjerenom dnevnom konzumacijom soje istraživači su smatrali unos 2,7 grama sojinih proteina te 5,8 miligrama izoflavona podrijetlom iz soje na svakih 1000 kalorija, odnosno ekvivalent za 50 grama tofua.

Pokazalo se i kako se frakture kuka kod muškaraca najčešće događaju oko 71. godine života, a kod žena oko 73. godine.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.