Poremećaji masnoća

Prevencija ateroskleroze

Objavljeno 24.02.2009.

Brošura "Živjeti s visokim kolesterolom"

Urednik: akademik prof. dr. sc. Željko Reiner, dr. med., ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb



Valja reći da u većine ljudi uzrok povišenoj razini kolesterola - hiperkolesterolemiji nije nepravilna prehrana, već je riječ o mnogo dubljim promjenama izmjene tvari.
Prevencija ateroskleroze

Kako je moguće sniziti razinu kolesterola u krvi pravilnom prehranom?

Valja reći da u većine ljudi uzrok povišenoj razini kolesterola - hiperkolesterolemiji nije nepravilna prehrana, već je riječ o mnogo dubljim promjenama izmjene tvari. Istina, najčešće će pravilna prehrana donekle sniziti razinu kolesterola, pa je može dovesti i u normalne granice ako ishodišna razina nije previsoka ili ako ne postoje prirođeni metabolički poremećaji. S druge strane, mnogima, pa i većini bolesnika s jako povećanim masnoćama u krvi, uz promjenu prehrane bit će neophodan i lijek kojeg će im tada preporučiti njihov liječnik. U svakom slučaju neumjeren će unos kolesterola i zasićenih masti životinjskog podrijetla hranom samo pogoršati stanje i zato je dijeta uvijek sastavni dio liječenja. Za početak u većine bolesnika valja pokušati liječenje samo s dijetom, osobito u onih koji nemaju zdrave prehrambene navike. Ako nakon 2-3 mjeseca ne dođe do normalizacije nalaza, liječnik će se odlučiti za primjenu lijeka.

Osnovne preporuke u svezi s prehranom

  • smanjiti unos zasićenih masti iz mlijeka i mliječnih prerađevina (upotrebljavati mlijeko sa smanjenom količinom mliječne masti - 0,9% ili 1% - te izbjegavati maslac, vrhnje, tučeno slatko vrhnje i sl.)
  • smanjiti unos hrane s visokim sadržajem kolesterola (žumanjak jajeta, iznutrice, masnu svinjetinu i svinjske prerađevine, školjke)
  • izbjegavati prženu hranu (osobito ako je pržena u životinjskoj masti)

Umjesto toga bolje je

  • jesti više voća i povrća
  • jesti hranu koja sadržava vlakna (žitarice, jabuke, crni i zobeni kruh)
  • umjesto crvenog mesa jesti ribu i perad (npr. piletinu i puretinu i to bez kože), a tek rijetko jesti nemasnu junetinu, govedinu i janjetinu i to u manjoj količini
  • pripremati meso i ribu kuhajući ili peći je na roštilju, odnosno u posuđu koje ne zahtijeva masnoću
 
NPS-HR-NP-00193
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(37)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.