Hrana poput prženih krumpirića, krafni i čipsa izvor je lipidnih peroksida (užeglih masti) koji su toksični za jetru, te trans-nezasićenih masnih kiselina. Lipidni peroksidi imaju snažan imunosupresivni učinak i oštećuju membrane stanica jetre. Masti kojima treba dati prednost su hladno-prešana ulja, poput maslinovog, sezamovog i bučinog.
Poznato je da se oboljeli često žale na plinove u trbuhu odnosno pate od meteorizma (nadutost), koji izaziva bolove u trbuhu, te flatulencije (ispuštanje plinova kroz anus). Glavni im je izvor plin nastao djelovanjem bakterija u kolonu pri razgradnji neprobavljivih ugljikohidrata (disaharidi, laktoza - mliječni proizvodi, sorbitol i manitol - umjetni zaslađivači, mahunarke, mekinje, grožđe, šljive). Namirnice poput graška, boba, graha, leće i soje bogate su aminokiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, dok s druge strane ove namirnice izazivaju plinove u trbuhu.
Ako patite od plinova nemojte izostavljati navedene namirnice već im "doskočite" kulinarskom obradom. Naime, pranje, kuhanje, mljevenje odnosno pasiranje može znatno promijeniti sadržaj biljnih vlakana koja su glavni krivac nastanka plinova. Zbog toga uživajte nesmetano u protisnutom povrću (mahunarke) kao i u kašicama od voća.
Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine pokazuje da kava ublažava štetan utjecaj alkohola na jetru te da može pomoći u prevenciji ciroze, ali nije poznato da li je za to zaslužan kofein ili neki drugi sastojak kave. Što je s oboljelima od ciroze jetre i hepatitisa? Danas je čvrsto utvrđena uloga jetre koja jedina metabolizira odnosno razgrađuje kofein. Dok je razgradnja kofeina u zdravih ispitanika u prosjeku trajala 3,8 sati, u jetrenih bolesnika za razgradnju iste količine kofeina bilo je prosječno potrebno 19 sati. Prema tome, metabolizam ili mijena kofeina u kroničnih jetrenih bolesnika znatno je usporen, to više, što je jetra teže oštećena. Dakle, s obzirom na navedeno, ako imate cirozu jetre nastojte izbjegavati konzumiranje pića koja sadrže kofein.
Tragovi pesticida u hrani nakupljaju se u jetri i mogu uzrokovati kronična oštećenja jetre. Vrlo je važno temeljito prati voće i povrće te oguliti koru, kako biste izbjegli nepoželjne toksične spojeve. Također, nastojte izbjegavati procesirane namirnice i što više konzumirajte svježe pripremljenu hranu.
Svi znamo da je maslinovo ulje najdragocjeniji dar Mediterana koje obiluje dobrim masnoćama. Po kemijskoj strukturi najvažnija je jednostruko-nezasićena oleinska kiselina (65-85%) zbog koje je maslinovo ulje najzdravije. Stabilnost maslinovog ulja pripisujemo fenolnim komponentama, a vitamin E i beta-karoten zastupljeni su u povoljnom omjeru s velikim postotkom iskoristivosti u organizmu. Maslinovo ulje ima povoljan učinak na jetru i crijeva na taj način što aktivira kontrakciju žučnog mjehura te time pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva.
Novija istraživanja dokazuju prisustvo fenola oleokantala koji čini oko 10% ukupnih fenolnih sastojaka. Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv bola, tvrde istraživači sa Monell Chemical Senses Centera u Philadelphiji.