Mladi

CESI upozorava na slabu informiranost o kontracepciji

Objavljeno 22.10.2024.

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) je upozorio kako se Hrvatska nalazi na 37. mjestu po analizi informiranosti i dostupnosti kontracepcijskih metoda u 47 europskih zemalja.
CESI upozorava na slabu informiranost o kontracepciji
 

Riječ je o podacima iz Kontracepcijskog atlasa, godišnje publikacije Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava.

Ispred Hrvatske se nalaze Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija, Bugarska i Rumunjska.

Od zemalja EU lošije rezultate imaju samo Poljska, Mađarska, Cipar i Slovačka.

Istraživanje o seksualnosti kod mladih iz 2021. je utvrđeno da prezervativ pri seksualnom odnosu koristi tek oko 40% djevojaka i 47% mladića.

Istraživanje Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava Sofija pokazuje da su internet i društvene mreže glavni izvor informacija za 88% mladih, dok razgovor s liječnikom navodi njih tek 55%.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.