Dijabetička dijeta

// Dijeta 2700 kcal, 6 obroka na dan

Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.


ZAJUTRAK u 8 sati
DORUČAK u 10 sati
RUČAK u 13 sati
UŽINA u 16 sati
VEČERA u 18 sati
NOĆNI OBROK u 21 sat

2 jedinice iz skupine KRUH i zamjene
(30 g UH) = integralno pecivo, 60 g

2 jedinice iz skupine MESO i zamjene
(0 g UH) = toast pureća šunka, 60 g

2 jedinice iz skupine MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = margarin light, 10 g

1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko
0,9% m.m., 240 g

2 jedinice iz
skupine KRUH i
zamjene
(30 g UH)
= crni kruh, 60 g

2 jedinica iz skupine VOĆE
(30 g UH) = mandarine, 240 g

• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = vrhnje 12%
m.m, 30 g

1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = svježi posni sir, 60 g

Pileća juha, obrana, bez
tjestenine
= 1 tanjur

2 jedinice iz skupine POVRĆE
(10 g UH)
= pirjani šampinjoni, 100 g
+ kupus salata s krastavcima, 100 g

3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH)
= pirjana riža, 120 g
+ pirjani grašak, 100 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena pileća prsa, 60 g

2 jedinice iz skupine
VOĆE
(30 g UH)
= pečena jabuka s
cimetom, 200 g

• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo
ulje, 10 g

2 jedinice iz skupine KRUH
i zamjene
(30 g UH) = raženi
kruh, 60 g

2 jedinice iz skupine MESO i
zamjene
(0 g UH) = pašteta od
tune, 60 g

• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = masline (neslane), 30 g

2 jedinice iz skupine VOĆE
(30 g UH) = kivi, 200 g

2 jedinice iz skupine POVRĆE
(10 g UH)
= kuhana blitva, 100 g, + rajčica salata, 100 g

3 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH)
= kuhani krumpir, 200 g
+ kukuruzni kruh, 35 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena škaripina, 60 g

• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo
ulje, 10 g

1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = jogurt light,
240 g

1 jedinica iz
skupine KRUH i
zamjene

(15 g UH) = raženi
kruh, 30 g

1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = sirni
namaz light, 30 g

* količina namirnice u sirovom ili svježem stanju
** povrće čije je energetska vrijednost do 20 kcal
Ostali jelovnici iste kalorijske vrijednosti i broja obroka:

Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine. Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.

Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.

Ukupna dnevna količina namirnica za ovaj jelovnik:
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.
(28)
4.9 od 5

Odaberite jelovnik

kalkulator kalorija

Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.