Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = raženi kruh, 60 g
1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = toast pureća šunka, 30 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9%
m.m., 240 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) =
breskva, 140 g
1 jedinica iz
skupine KRUH i
zamjene (15 g UH)
= crni kruh, 30 g
Juha od rajčice, bez
tjestenine = 1 tanjur
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g UH) =
salata od bijelog i crvenog
kupusa, 200 g
1 jedinica
iz skupine
VOĆE
(15 g UH) =
kivi, 100 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = kuhani
krumpir, 200 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena skuša,
60 g
2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo ulje, 10 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) = mandarina, 120 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH) = rajčica salata,
100 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena piletina, 60 g
2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = pirjana riža
(integralna), 120 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik, 240 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.