Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
2 jedinice iz skupine KRUH i zamjene
(30 g UH) = graham pecivo, 70 g
2 jedinice iz skupine MESO i zamjene
(0 g UH) = pileća prsa u ovitku, 60 g
1 jedinica iz skupine MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = margarin s jogurtom, 5 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9%
m.m., 240 g
2 jedinice iz
skupine VOĆE
(30 g UH) = kruška, 200 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene
(15 g UH)
= dijabetički keksi, 22 g
Pileća juha, obrana, bez
tjestenine = 1 tanjur
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
2 jedinice iz
skupine POVRĆE
(10 g UH) = zelena salata,
100 g + mrkva, 60 g
1 jedinice iz skupine VOĆE
(15 g UH)
= pečena
jabuka, 100 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = pirjana riža
(integralna), 120 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena nemasna
svinjetina, 60 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene (15 g UH)
= raženi kruh, 30 g
1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = kuhano jaje,
1 kom
2 jedinice iz skupine VOĆE
(30 g UH) = kivi, 200 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH) = kuhana
brokula, 100 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
= pečena škarpina, 60 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = kuhani
krumpir, 200 g
2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo
ulje, 10 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik, 240 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.