Ostalo

Pregled stomatologa koji može spasiti život

Objavljeno 10.05.2024.

KBC Zagreb

Rak usta je zloćudna bolest koja nastaje iz pločastih stanica koje oblažu sluznicu usne šupljine.
Pregled stomatologa koji može spasiti život
 

Godišnje u Republici Hrvatskoj od karcinoma usta i orofarinksa obolijeva oko 500 ljudi, što je više nego od raka grlića maternice i raka testisa zajedno.

Bolest je to koja oduzima previše života unatoč tomu što se može prevenirati izbjegavanjem rizičnih čimbenika poput konzumacije alkohola i duhanskih proizvoda te odazivanjem na godišnje preventivne preglede.

Osoba koja puši ima 5-7 puta veći rizik za razvoj oralnog karcinoma u odnosu na nepušača, dok istodobno pušenje i konzumacija alkohola taj rizik povećavaju do čak 100 puta.

U posljednjih 30 godina porastao je i broj oboljelih od orofaringealnog karcinoma povezanog s HPV infekcijom kod mlađih muškaraca i žena bez tradicionalnih rizičnih čimbenika - pušenja i alkohola.

Iako važna, ova tema ne zauzima dovoljno medijskog prostora.

Stoga ne čudi činjenica da mnogi ljudi nikada nisu čuli za oralni karcinom i da se pacijenti s takvom dijagnozom stomatologu ili liječniku javljaju u uznapredovalom stadiju bolesti.

U većini slučajeva rak usta na početku nije praćen simptomima.

Simptomi poput rane u ustima koja ne cijeli 14 dana, crvenih ili bijelih lezija sluznice usta, bolnih i otvrdnutih područja na pritisak, nemogućnosti pomicanja jezika, otežanog govora ili žvakanja, klimanja zubi bez drugih jasnih uzroka te povećanja vratnih limfnih čvorova, mogu ukazivati na već uznapredovali stadij raka.

Tada su uspjeh provedene terapije i mogućnosti izlječenja skromniji i ostavljaju dalekosežne posljedice na kvalitetu života bolesnika.

Iako je na početku asimptomatski, dobra je vijest da je oralni karcinom vidljiv u najranijoj fazi.

Jednostavnim pregledom sluznice usne šupljine kod stomatologa mogu se na vrijeme otkriti svi potencijalno zloćudni poremećaji kao i rak u ranoj fazi kada pacijent još nema simptome.

Preventivni pregled je bezbolan i traje svega jednu minutu, a može spasiti život.

Postoje mjesta na području usne šupljine i orofarinksa na kojima se oralni karcinom javlja s većom učestalošću i detaljno se pregledaju u sklopu preventivnog pregleda.

Ta područja zajedničkim imenom zovemo "potkova", a obuhvaća rubove jezika, područje donje strane jezika, dno usne šupljine, zubno meso donjeg zubnog grebena, područje iza donjih kutnjaka te područje prvih nepčanih lukova.

Navedena područja čine svega 20% usne šupljine, a gotovo 80% slučajeva raka usta smješteno je tamo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.