HealthDay
Dijabetička neuropatija spada među najčešće komplikacije šećerne bolesti, a odnosi se na oštećenja živaca od kojih pati oko 50% oboljelih od dijabetesa.
Podaci objavljeni u stručnom časopisu Nutrition & Diabetes pokazuju kako je veganska prehrana dovodila do poboljšanja cirkulacije, ublažavanja bolova i smanjenja tjelesne mase pacijenata za prosječno oko 7 kilograma.
U istraživanju je sudjelovalo 17 ispitanika praćenih 20 tjedana koji su uzimali i dodatni vitamin B12.
Istraživači vjeruju kako je uočena poboljšanja stanja dijabetičara uključenih u istraživanje moguće objasniti povećavanjem osjetljivosti na hormon inzulin, reduciranjem upalnih procesa u organizmu te smanjenjem tjelesne mase.
Iz veganske prehrane su isključeni svi proizvodi životinjskog podrijetla, uključujući jaja i mliječne proizvode.
Glavni izvori proteina, masti i drugih hranjivih tvari za vegane su ulja biljnog podrijetla, mahunarke, orašasti plodovi, integralne žitarice, voće i povrće.