Prehlada i gripa uzrokuju različite simptome u području grla, nosa, ušiju i sinusa, a javljaju se uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima. Prehladu karakterizira začepljen nos, hunjavica, kihanje te ponekad bolno grlo, glavobolja i malaksalost, a uz navedene simptome kod gripe se još javljaju i drhtavica, suzne oči, suh kašalj, povišena temperatura i bolovi u mišićima. Konvencionalna medicina do sada nije ponudila adekvatan lijek protiv prehlade. Ljudi često od liječnika traže da im propišu terapiju antibioticima, no s obzirom da se u većini slučajeva radi o virusnim infekcijama, antibiotici nisu adekvatna pomoć. Izuzetak su slučajevi kada se uz virusnu razvije i bakterijska infekcija. S gripom je situacija nešto "povoljnija". Danas postoji cjepivo protiv gripe koje štiti od nekoliko vrsta virusa gripe. Također, određeni protuvirusni lijekovi mogu pomoći u sprječavanju razvoja gripe ili ublažiti simptome i smanjiti trajanje gripe, ukoliko se ona već razvila.
Ipak, "liječenje" prehlade i gripe najčešće se zapravo svodi na jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma, bez obzira što se oni, obično nakon 5-10 dana, povuku i sami. Najbolja strategija imuno-podrške je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna.
1. Pridržavajte se izbalansirane prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama te siromašne jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesnih imuno-funkcija.
2. Obogatite jelovnik namirnicama bogatima vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom.
Tablica 1. Namirnice koje su dobri izvori vitamina A, C, E, cinka, selena i bakra
Nutrijent | Prehrambeni izvor |
---|---|
Vitamin A i provitamin beta-karoten | zeleno povrće, osobito špinat i kelj, mrkva, rajčica, peršin, grašak, mlijeko i mliječni proizvodi, suho i uljasto voće, citrusi, banana, breskva, trešnja, jaje, jetra, cjelovite žitarice, riblje ulje |
Vitamin E | pšenične klice, biljna ulja, jaje, mlijeko, orah, badem, lješnjak, zeleno povrće, salata potočarka, jetra |
Vitamin C | kupus, špinat, paprika, rajčica, citrusi, ribiz, jagoda, cvjetača, šipak, kelj, hren, koraba, luk, rotkvica, matovilac, teleće iznutrice, peršin, prokulica, borovnica, artičoka, kopriva |
Cink | obogaćene žitarice, crveno meso, određena morska hrana (kamenice) |
Selen | brazilski orah, kvasac, cjelovite žitarice i plodovi mora |
Bakar | iznutrice, morska hrana, pšenične mekinje, proizvodi od neljuštenih žitarica, proizvodi od kakaa |
3. Vodite računa o hidraciji. Voda, čajevi, juhe, sokovi i slični napici sprječavaju dehidraciju, pomažu u vlaženju sluznice nosa i grla te u oslobađanju sluzi koja može uzrokovati začepljenje dišnih puteva. Topli napici ublažavaju simptome bolnoga grla.
4. Izbjegavajte alkohol, kavu i napitke koji sadrže kofein jer imaju dehidracijsko djelovanje.
5. Pazite na probavu. Zanemarivanje zdravlja probavnog sustava znači i zanemarivanje zdravlja imunološkog sustava. "Dobre bakterije" u debelom crijevu i ravnoteža crijevne mikroflore odgovorni su za cjelokupno zdravlje. Stoga, uvrstite dobar fermentirani mliječni proizvod u svoju svakodnevnu prehranu.
6. Konzumirajte češnjak i luk jer sadrže prirodne tvari s djelovanjem sličnim djelovanju antibiotika koje povoljno djeluju na imunološki sustav.
7. Začini koji izazivaju suzenje očiju mogu imati isto djelovanje na nos, odnosno potaknuti drenažu te tako osloboditi dišne puteve. Ukoliko zbog prehlade i/ili gripe niste izgubili apetit, uz obroke kao prilog konzumirajte hren ili senf, ili ih začinite paprom ili curryjem.
8. Opustite se! Hormoni stresa, koji se luče kao odgovor na stres, slabe imunološki sustav.
9. Ruke perite češće nego inače jer tako umanjujete mogućnost infekcije sebe, ali i drugih.
10. Ne pušite i izbjegavajte boravak u prostoriji u kojoj se puši. Dim cigareta još će više nadražiti i isušiti sluznicu nosa i grla te će pogoršati kašalj! Češće provjetravajte prostorije!